Šampony z drogerie obsahují tři hlavní škodlivé ingredience:  sulfáty, silikony, parabeny
Škodlivé látky se dostávají pokožkou do krevního řečiště.

Silikony obalují vlas, takže vypadá na pohled dobře, ale zapříčiní, že do vlasu neprostupuje výživa a rychle se vymývá barva. 

Na foto vpravo ve vodě nerozpustný silikon z kondicionéru z drogerie, vlevo profesionální kondicionér.              samp

Není šťastnou volbou pomocí silikonů obsažených v péči, tj. šamponech, kondicionérech, maskách a olejích z drogerie dosáhnout efektu na pohled, ale začít s léčbou vlasu podle procesů, které se odehrály uvnitř.

Správná volba šamponu a kondicionéru dle diagnózy vlasu má rozhodující vliv na jeho zdraví. 

– Používejte kvalitní šampony. Je důležité důkladně oplachovat šampon po umytí vlasů, dokonce příliš krátké oplachování šamponu podstatně podporuje tvorbu lupů a svědění pokožky.

– Používejte vždy kondicionér. Kondicionér vlas uzavírá a uhladí, slouží jako ochrana vlasu před vnějšími vlivy.

– Profesionální šampony neobsahují škodlivé látky, které obsahují šampony z drogerie. Přesněji řečeno, pokud obsahují profesionální šampony sulfát, paraben, silikon, pak jde o neškodný druh těchto látek.

Sodík lauryl sulfát 

(SLS) je umělá pěnivá látka, která je obsažena čistících prostředcích a odmašťovadlech proto, že zákazníci očekávají bohatou pěnu.
Sodík lauryl sulfát dráždí pokožku, má schopnost proniknout jednotlivými vrstvami kůže a dostat se do krevního řečiště.
Většina mýdel, šamponů a hydratačních krémů, v nichž je obsaženo SLS, také obsahuje velké množství chemikálií.
SLS zbavuje vlasy a pokožku hydratace, velmi účinně ničí tukové vrstvy, které jinak udržují pokožku hebkou a vláčnou, dráždí oči a jiné citlivé tkáně.
SLS také způsobuje vypadávání vlasů – dochází k podráždění a následnému možnému poškození vlasových folikul. Šampony s obsahem SLS mohou způsobovat vysušování střední části vlasu, což má za následek ztrátu přirozeného lesku a matný vzhled vlasů.
Sulfátů je více druhů, některé jsou neškodné.

Parabeny

Parabeny jsou konzervační látky používané při výrobě kosmetiky. Ve složení je poznáte podle přípony -paraben.
Parabeny a jejich soli se používají při konzervaci velké většiny kosmetických produktů,  jsou považovány většinou za bezpečné a zdravotně nezávadné.
Nevýhodou parabenů je jejich chemický původ, přeci jenom jsou to látky, které vznikají umělou cestou a nejsou tělu přirozené. Navíc nejsou přirozeně odbouratelné v přírodě.
Největší výhodou používání parabenů je jejich velmi dobrá účinnost proti plesnivění, bakteriím a mikroorganismům v kosmetice.
Parabeny můžou ovšem způsobovat i alergie a navíc se chovají jako ženské hormony – estrogeny.
Můžou tak být zodpovědné za snížení plodnosti u mužů nebo za výskyt nádorů v prsu.

Jako problém se také ukazuje hromadění a kombinace parabenů na pokožce při běžném používání kosmetiky, víte o tom, že průměrná žena na sebe během jednoho dne namaže 12 produktů obsahující parabeny?

Kosmetické firmy tak začínají v posledních letech od užívání parabenů ustupovat a hledají nové náhražky a modernější konzervační prostředky. A tak i u velkých kosmetických značek dnes už najdete produkty označené jako paraben free.

PŘÍRODNÍ KONZERVANTY – V dnešní době jsou známé i přírodní konzervanty, které se používají v certifikované přírodní kosmetice. Většinou jde o kyseliny a jejich soli, které se přirozeně vyskytují například v ovoci.  PARABENY V KOSMETICE NEPOTŘEBUJETE

Silikony

Mohou byt univerzálními pomocníky při obnově zničených vlasů nebo ty, které pomáhají, díky ochranné vrstvě, zabezpečit ten hebký, hladký povrch.

Problém je, že některé silikony jsou velmi hydrofobní (odpuzující vodu). Tento atribut sice pomůže snížit porozitu vlasů, protože pokrytím vlas nemá šanci absorbovat vlhkost z ovzduši, a tudíž je hladší a rovnější.
S tím jde ale ruku v ruce ten zásadní problém: tyto těžké silikony není jednoduché z vlasů vymýt.

JAK SE V SILIKONECH VYZNAT?
zde přikladám orientačně čtyři druhy, které jsou nejčastěji používané, a jejich vlastnosti.

1)CYCLOMETHICONE: je to jeden z nejčastěji využívaných silikonu. Odpařuje se, a tudíž nezanechává na vlasech nános.
najdete jej jak v bezoplachových, tak v oplachovacích produktech.

2)DIMETHICONE COPOLYOL: je silikon, který je vodou rozpustný. Je lehký, a vytváří velmi lehký povlak. Je často používán ve výživných šamponech, ale je drahý a navyšuje cenu jakéhokoliv produktu ve kterém je použit.

3)AMODIMETICONE (NEBO SILIKONY, KTERE MAJI V NAZVU „AMO“, „AMINE“, NEBO „AMINO“): jsou vytvořeny tak, aby se lépe uchytily na vašich vlasech, zatímco se tváři, že vaše vlasy uhlazují, vytváří nános, který muže být oříšek odstranit. Nejvíc se využívají v bezoplachových kondicionérech pro tvrdé, krepaté nebo kudrnaté vlasy.

4)DIMETHICONE: nejběžnější, a nejlevnější silikon. Dodává krásny lesk, ale je složitý na odstranění. Pokud se velmi navrství, vlasy zatíží.

Ne všechny silikony jsou špatné. Jen je dobré vědet, kterým se vyhnout.
Autor: kolegyně Ema Kubáčová

 

Kadeřnice Brno | Aktuality